pikantny krem z marchewki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Marchewka co prawda jest słodka, ale dzięki temu zupa jest delikatna. A pikantności dodały jej imbir, ostra papryka i kolendra. Oprócz tego, że smaczna to zupa jest szybka, łatwa i tania, bo składniki do jej przygotowania zawsze mamy w domu.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 duże marchewki
    kawałek selera
    korzeń pietruszki
    kawałek pora
    mała cebula
    3-4 łyżki kaszy manny
    bagietka
    śmietanka 18% z kartonika
    sól
    pieprz
    imbir
    ostra papryka
    tłuczona kolendra
    2 ząbki czosnku
    natka pietruszki

Pikantny krem z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, zalać litrem wody (lub więcej, zależy ile chcemy mieć zupy). Gotować do miękkości, wsypać kaszę mannę i przyprawy, gotować jeszcze chwilę i zmiksować. Doprawić jeszcze jeśli trzeba, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Bagietkę pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Natkę posiekać. Zupę podawać z kleksami śmietany, natką i grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy