Marchewka co prawda jest słodka, ale dzięki temu zupa jest delikatna. A pikantności dodały jej imbir, ostra papryka i kolendra. Oprócz tego, że smaczna to zupa jest szybka, łatwa i tania, bo składniki do jej przygotowania zawsze mamy w domu.
45 min
Składniki:
4 duże marchewki
kawałek selera
korzeń pietruszki
kawałek pora
mała cebula
3-4 łyżki kaszy manny
bagietka
śmietanka 18% z kartonika
sól
pieprz
imbir
ostra papryka
tłuczona kolendra
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
Pikantny krem z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać, zalać litrem wody (lub więcej, zależy ile chcemy mieć zupy). Gotować do miękkości, wsypać kaszę mannę i przyprawy, gotować jeszcze chwilę i zmiksować. Doprawić jeszcze jeśli trzeba, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Bagietkę pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Natkę posiekać. Zupę podawać z kleksami śmietany, natką i grzankami.
Komentarze