Pikantny krem marchewkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 15 min

Zupa marchewkowa dzięki imbirowi i curry ma oryginalny smak, dlatego polecam ją wszystkim,którzy lubią kuchnię orientalną. Dodatkowo można ją doprawić mieloną ostrą papryką

  • 15 min

Składniki:

  • ● 1/2 l bulionu warzywnego
    ● 6 dużych marchewek
    ● cebula
    ● 2 łyżeczki curry
    ● 2-cm kawałek imbiru
    ● łyżka płynnego miodu
    ● 1/2 szkl. śmietany 18-proc.
    ● sól
    ● pieprz
    ● gotowy groszek ptysiowy

Pikantny krem marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Imbir cienko obieramy, kroimy
    w kawałki. Marchewki obieramy,
    myjemy i kroimy w średniej grubości plas terki. Cebulę
    obieramy i kroimy w niedużą
    kostkę. Razem z marchewką
    wkładamy do gorącego bulionu.
    Gotujemy ok. 20 minut
  • 2. Do zupy wsypujemy curry.
    Dodajemy imbir i miód, mieszamy.
    Zdejmujemy z ognia
  • 3. Zupę nieco schładzamy
    i miksujemy za pomocą blendera,
    aż powstanie dość gęsty
    krem. Następnie dodajemy zahartowaną
    śmietanę i doprawiamy
    solą i pieprzem do smaku,
    ponownie mieszamy.
  • 4. Zupę jeszcze raz podgrzewamy,
    uważając, aby się nie
    zagotowała. Wlewamy do talerzy
    i dekorujemy groszkiem
    ptysiowym.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Zupę można zabielić naturalnym jogurtem, a groszek ptysiowy zastąpić grzankami

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy