Pikantny kociołek bretoński

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od wujka, wypróbowałam i naprawdę polecam osobom lubiącym ostrą kuchnię.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0.5 kg. fasoli
    5 dużych marchwi
    1,5 kg. surowego mięsa (schab wieprzowy bez kości, boczek)
    2 pętka cienkiej kiełbasy
    200 g. koncentratu pomidorowego
    1 sos pomidorowo-paprykowy z torebki
    1 niepełne op. pieprzu prawdziwego mielonego
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    1 łyżka słodkiej papryki mielonej
    0,5-1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
    5 liści laurowych
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka vegety
    1,5 łyżki majeranku
    1 łyżka liści lubczyku
    2 kostki rosołowe
    1 kostka smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Pikantny kociołek bretoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy w wodzie przez noc, następnie wrzucamy do dużego garnka wraz z pokrojoną w kostkę marchewką i kostkami rosołowymi. Zalewamy wodą i gotujemy na dużym ogniu dopóki fasola nie będzie miękka.Następnie zmniejszamy ogień, surowe mięso kroimy w drobną kostkę a cienką kiełbasę w krążki i dorzucamy do fasoli.Gotując dodajemy koncentrat kostkę smalcu i sos z torebki rozrobiony w 1 szkl. wody. Dorzucamy pozostałe przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 30 min.

Porady

Jeśli potrawa wyjdzie zbyt gęsta pod koniec gotowania można ją podlać szklanką przegotowanej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować