Pikantny gulasz wieprzowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pożywny gulasz sprawdza się jako danie obiadowe lub szybka przekąska z chlebem, w wersji pikantnej szybko rozgrzeje po zimowym spacerze.

  • 60 min

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    500 g mięsa wieprzowego
    250 g pieczarek
    1 papryka czerwona
    1 duży pomidor
    1 papryczka piri piri (może być ze słoika)
    5 szalotek
    200 ml rosołu
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki maki pszennej
    1 łyżka oleju
    pieprz z kolendrą
    sól morska
    3 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    czosnek niedźwiedzi
    lubczyk
    cząber
    kmin rzymski
    tymianek

Pikantny gulasz wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy nadmiar tłuszczu i kroimy na nieduże kawałki. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie krążki. Pieczarki oraz papryki myjemy i drobno siekamy. Pomidora parzymy, obieramy ze skóry i siekamy.
  • 2. Mięso oprószamy solą, mąką i podsmażamy na łyżce oleju, tak aby z każdej strony zrobiło się jasne. Zdejmujemy z rondla. Na tłuszczu z obsmażania mięsa podsmażamy pieczarki (również soląc) - od czasu do czasu mieszamy.
  • 3. Gdy woda z pieczarek odparuje dodajemy posiekane szalotki i smażymy do zeszklenia się cebuli. Następnie dodajemy papryki i pomidora, chwilę razem dusimy. Na końcu dodajemy obsmażone wcześniej mięso, rosół i koncentrat pomidorowy.
  • 4. Doprawiamy ziołami, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut. Podajemy z kaszami.

Komentarze

Podobne przepisy