Pikantny chleb z chilli

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo dobry, pikantny chleb z chilli - prosty i szybki w przygotowaniu, idealny na kanapki albo jako dodatek np do zupy meksykańskiej. Piekłam go już wiele razy i zawsze wychodzi tak samo dobrze.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    5 dkg drożdzy
    1/2 litra ciepłej wody
    Łyżka soli
    Łyżeczka cukru
    Pół szklanki ciepłego mleka
    Garść pokrojonej, suszonej chilli

Pikantny chleb z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdze wymieszać z mlekiem, cukrem i łyżką mąki, odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
    Mąkę, paprykę, zaczyn, wodę i sól wymieszać razem, zagniatać ciasto aż będzie się odklejać od dłoni. Przełożyć ciasto na blaszkę, posmarować i wygładzić ciasto na wierzchu wodą albo mlekiem, można posypać makiem, sezamem lub innym ulubionym ziarnem. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
    ~ SMACZNEGO ~

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy