Pikantne żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć, osuszyć, posypać przyprawą gyros, utłuczoną kolendrą, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.
2.Marchewkę i groszek umyć. Masło i olej rozgrzać na patelni, wrzucić przekrojoną marchewkę, przyprawić pieprzem, solą i odrobiną cukru. Przykryć i chwilę dusić. Groszek obgotować i dodać do marchewki.
3.Na drugiej patelni usmażyć na rumiano zamarynowane żeberka. Dodać sok, cebulkę i pół papryczki. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości. U mnie to trwało 70 minut.
4.Do gotowych żeberek dodać usmażoną marchewkę z groszkiem i jeżeli trzeba, doprawić.
Porady
Żeberka najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami. Ostrej papryczki można dać mniej, a w połowie duszenia sprawdzić ostrość potrawy i jeżeli trzeba, dodać więcej.
Komentarze