Pikantne żeberka

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Smaczne, wyraziste w smaku, rozpływające się w ustach duszone żeberka

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • ok. 800 g żeberek
    1 łyżka przyprawy gyros
    1 ostra papryczka
    1 mała cebulka
    10 młodych marchewek
    1 szkl groszku zielonego
    1 szkl soku z pomarańczy
    1 łyżka masła, 1/2 łyżki oleju
    smalec / olej do smażenia
    1/4 łyżeczki ziaren kolendry
    pieprz, sól, cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantne żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, osuszyć, posypać przyprawą gyros, utłuczoną kolendrą, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.
  • 2. Marchewkę i groszek umyć. Masło i olej rozgrzać na patelni, wrzucić przekrojoną marchewkę, przyprawić pieprzem, solą i odrobiną cukru. Przykryć i chwilę dusić. Groszek obgotować i dodać do marchewki.
  • 3. Na drugiej patelni usmażyć na rumiano zamarynowane żeberka. Dodać sok, cebulkę i pół papryczki. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości. U mnie to trwało 70 minut.
  • 4. Do gotowych żeberek dodać usmażoną marchewkę z groszkiem i jeżeli trzeba, doprawić.

Porady

Żeberka najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami. Ostrej papryczki można dać mniej, a w połowie duszenia sprawdzić ostrość potrawy i jeżeli trzeba, dodać więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować