Pikantne zapiekane ziemniaki

0 (0 ocen)

Pikantne ziemniaki mogą być ciekawym wzbogaceniem naszych codziennych posiłków. Można serwować je na ciepło lub zimno, z potrawami mięsnymi i jarzynami.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    6 łyżek oleju
    2 cebule
    5 ząbków czosnku
    1 łyżka curry
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki ostrej papryki
    Sól, pieprz

Pikantne zapiekane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać wystudzone i pokrojone ziemniaki. Całość wymieszać z przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem. Podsmażyć chwilę na patelni, ciągle mieszając.
  • 2. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć ziemniaki. Zapiekać w piekarniku w 180stopniach około 20minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy