pikantne udka z miodem

  • wyświetlono: 546 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mięciutkie soczyste mięsko z kurczaka, zamarynowane w miodzie i doprawione na pikantnie. Czasami dzień wcześniej umieszczam mięso w soli peklowej, przez co szybciej się smaży, jest bardziej soczyste i ma piękny różowy kolor.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 90min

Składniki

4 pałki z kurczaka
1 litr wody
1 duża łyżeczka soli peklowej
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka oleju
papryka chili
papryka słodka w proszku
pieprz kolorowy
2 łyżki miodu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

pikantne udka z miodem

  • 1. Dzień wcześniej zagotować wodę, zdjąć z ognia, wsypać sól peklową, ziele angielskie i liście laurowe. Ostudzić. Do letniego roztworu soli włożyć mięso i odstawić na noc w chłodne miejsce.
  • 2. Następnego dnia rano mięso wyjąć z zalewy i dokładnie opłukać. Natrzeć olejem wymieszanym z miodem i przyprawami.
    Umieścić w rękawie do pieczenia, zapiąć zapinkami. Piec około pół godziny w 160*C. Po tym czasie przeciąć woreczek i zwiększyć temperaturę do 200*C, aby kurczak ładnie zapiekł się na złoto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsomoj_niedzielny_obiadKurczakmiódobiadudka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pikantne udka z ketchupowym makaronem

Dodane przez: justi2401

Pikantne udka z ketchupowymi świderkami

Danie idealne na tani, szybki,...

Udka z kurczaka w marynacie z miodem z bakłażanem grillowanym.

Dodane przez: baRepas

Udka z kurczaka w marynacie z miodem z bakłażanem...

Udka z kurczaka to jedno z najczęściej...

Udka dyniowo - imbirowe z pikantną curry

Dodane przez: Netka

Udka dyniowo - imbirowe z pikantną curry

Bardzo lubię wykorzystywać dynię...

LEKKO PIKANTNE UDKA KURCZAKA

Dodane przez: magdzia44448

LEKKO PIKANTNE UDKA KURCZAKA

Pyszny kurczak pieczony w prostej...

image-23fpo6g

Dodane przez: kasaju

Słodko-pikantne żeberka z miodem

Proste, smaczne żeberka w stylu...

Gotowe danie

Dodane przez: 2milutka

Pikantne miodowe udka

Pyszne mięsko na czas karnawału...