Pikantne udka z ketchupowymi świderkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Danie idealne na tani, szybki, smaczny i prosty obiad.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na 4 porcje:

    Mięso:
    -4 spore udka z kurczaka (pałki)
    -2 ząbki czosnku
    -pół papryczki chili
    -pół szklanki oleju
    -po 1 łyżeczce: papryki słodkiej, papryki ostrej, vegety, rozmarynu

    Makaron:
    -4 szklanki ugotowanego i ostudzonego makaronu świderki
    -2 cebule
    -pół łyżeczki vegety
    -2 łyżki ketchupu

Pikantne udka z ketchupowymi świderkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka dokładnie oczyszczamy i suszymy. Wrzucamy do miski.
  • 2. W osobnej małej miseczce przygotowujemy marynatę: wrzucamy wszystkie przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili (bez gniazd nasiennych). Zalewamy olejem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut do lodówki.
  • 3. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z 3-4 łyżkami łyżkami oleju. Układamy udka i wylewamy całą pozostałą marynatę. Smażymy po 20 minut z każdej strony na wolnym ogniu.
  • 4. Pod koniec smażenia kurczaka (ok 10 minut) cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na osobnej patelni z dodatkiem vegety.
  • 5. Kiedy cebula będzie zarumieniona dodajemy makaron i dokładnie łączymy. Zalewamy ketchupem i smażymy aż makaron będzie gorący.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy