Pikantne trybowane kurze udko z odświeżającą salsą z chili i kolendry

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przy trybowaniu udek jest trochę "zabawy" ale końcowy efekt jest tego warty :), jedno z najbardziej soczystych kawałków mięsa jakim możesz zaskoczyć swoich gości na grillu :).

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na 1 porcje:

    1 duże udko z kurczaka
    Marynata:
    - 1 łyżka tajskiego sosu chili (VIFON lub inny sos chili)
    - szczypta chili w proszku
    - szczypta zmielonej kolendry
    - 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
    - mały posiekany ząbek czosnku
    Salsa:
    - mała papryczka chili
    - mały pęczek świeżej kolendry
    - 1 mała szalotka
    - 1 mały ząbek czosnku
    - kawałek papryki czerwonej
    - oliwa
    - sok z limonki
    - sól, pieprz




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantne trybowane kurze udko z odświeżającą salsą z chili i kolendry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Myjemy i osuszamy udko. Trybujemy(usuwamy kość) je a następnie przygotowujemy marynatę Wszystkie składniki marynaty mieszamy i zanurzamy w niej wytrybowane udko. Odstawiamy na 20-30 min.
    Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej bądź grillu, grillujemy udko, proponuje najpierw skórą do dołu. ok 4-5 min z każdej strony.W miedzy czasie przygotowujemy salsę. Wszystkie składniki(chili,szalotkę,czosnek,paprykę słodką oraz kolendrę) siekamy w drobną kostkę. Mieszamy razem, skrapiamy oliwą oraz sokiem z limonki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować