Pikantne tortellini z krewetkami w sosie winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Przygotowanie tortellini : Mąkę przesiej na stolnicę. W środku zrób zagłębienie wbij jajka oraz dodaj oliwę i mąkę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulkę, owiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
2.Przygotowanie farsz : Krewetki opłukaj, oczyść i pokrój bardzo drobno. Cebulkę zieloną pokrój i włóż do miseczki. Dodaj krewetki, chilli, białe wino, przeciśnięty ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Wymieszaj składniki i odłóż do lodówki na 1 godzinę.
3.Przygotowanie sos :W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojono drobno cebulę. Dusimy 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlewamy bulion i gotujemy 4-5 minut. Do wywaru dolewamy wino. podgrzewamy i dodajemy śmietanę. Jeśli chcemy aby sos był gładki wystarczy że przecedzimy do przez sitko. Możesz dodać również 1 łyżeczkę mąki w celu zagęszczenia sosu.
4.Przygotowanie danie : Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i małą szklaneczką wykrawamy krążki. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy w formę małego pierożka. Gotujemy 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy pierożki i polewamy winnym sosem.
Komentarze