Pikantne szaszłyki na sałatce

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szaszłyki z orzeźwiającym dodatkiem

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kuskus pełnoziarnisty: 1 szklanka
    - woda (wrząca): 1 szklanka
    - ogórek: 1 sztuka
    - pomidor: 1 sztuka
    - szczypiorek pęczek: 1 pęczek
    - mozzarella: 1 sztuka
    - jogurt naturalny: 1 sztuka
    - czosnek w ząbkach: 3 sztuki
    - papryczka chili w proszku: 1 szczypta
    - sól, pieprz: 1 szczypta

    - patyczki do szaszłyków: 4 sztuki
    - cukinia: 1 sztuka
    - pomidorki (daktylowe pomarańczowe): 10 sztuk
    - oliwa z oliwek Extra Vergin (tłoczona mechanicznie): 5 łyżek
    - pikantna przyprawa do grilla: 3 łyżeczki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantne szaszłyki na sałatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka 1. Sałatka:

    - Kuskus zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy widelcem
    - Pomidor oraz ogórek kroimy w kostkę wraz z mozzarellą, szczypiorek drobno kroimy. Dodajemy do kaszy. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Dodajemy do kaszy i starannie mieszamy, przechowujemy w lodówce.
  • 2. Szaszłyki:

    - Z mieszanki przyprawowej do grilla, oliwy z oliwek extra vergine oraz szczypty soli i pieprzu przygotowujemy marynatę. Mieszamy
    - Umytą cukinię kroimy na szerokie półplasterki i dodajemy do marynaty, dokładnie obtaczamy
    - Na patyczki nakłuwamy na zmianę cukinię oraz pomidorki
    - Szaszłyczki układamy na patelni i smażymy z obu stron,, smarując od czasu do czasu marynatą, aż będą złotobrązowe.

    Szaszłyczki podajemy dwa na schłodzonej sałatce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować