Pikantne skrzydełka w mące kukurydzianej

4.49 (188 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chrupiące za sprawa panierki z mąki kukurydzianej. Pikantne od mnogości przypraw, a tak proste w wykonaniu. Serdecznie polecam na szybką kolację lub na spotkania ze znajomymi.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 skrzydełek z kurczaka
    3-4 łyżki mąki kukurydzianej
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    2 łyżki pikantnego ketchupu
    1/4 łyżeczki pieprzu cayenne w proszku
    sól
    pieprz
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Pikantne skrzydełka w mące kukurydzianej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka oczyścić , umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Ketchup wymieszać z przyprawami i tak przygotowaną marynatą dokładnie pokryć skrzydełka. Odstawić na 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Olej rozgrzać do 180 st C. Skrzydełka panierować w mące kukurydzianej i smażyć na głębokim tłuszczu 15-18 minut. Po wyjęciu z oleju osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwować gorące z ulubionym sosem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować