Pikantne rzodkiewki kiszone w pieprzu cytrynowym i maślance

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Rzodkiewki kiszone z sporą ilością pieprzu cytrynowego w maślance świetnie smakują same lub jako dodatek do serów czy ziemniaków pieczonych . Rzodkiewki mają niewiele kalorii , za to sporo ważnych witamin i minerałów , są polecane przy odchudzaniu , przy leczeniu trądziku oraz kuracji wzmacniającej włosy i paznokcie , a więc samo zdrowie :) A więc warto je zjadać często , a te kiszone są wyjątkowo smaczne.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 pęczki rzodkiewki
    3 gałązki koperku
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki pieprzu cytrynowego
    1 łyżka soli
    ok. 500 ml. maślanki
    1 słoik o pojemności 1 litr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pikantne rzodkiewki kiszone w pieprzu cytrynowym i maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantne rzodkiewki kiszone w pieprzu cytrynowym i maślance 1. Maślankę mieszam z solą, pieprzem, pokrojonym w plasterki czosnkiem. W słoiku układam rzodkiewki i koperek, całość zalewam maślanką, słoik zakręcam, odstawiam. Po trzech dniach rzodkiewki, jeśli są w temperaturze pokojowej, są gotowe :)

Porady

Maślankę , można użyć do przygotowania np . chłodnika. Po 4 - 5 dniach rzodkiewki zyskują bardziej intensywny , charakterystyczny smak , ale już po 3 są gotowe do spożycia .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Koper Maślanka Pieprz Rzodkiewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować