Nietypowe purre ziemniaczane z dodatkiem pokrzywy i prażonych ziaren czarnego sezamu. Sposób na oryginalną potrawę, która zaskakuje wyglądem, a do tego świetnie smakuje.
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg obranych, gotowanych, gorących ziemniaków
2 żółtka
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Gotowane składniki:
60 g pokrzywy
60 g pora
3 obrane ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka masła
½ szklanki tłustego mleka (np. 3,5%)
4 łyżeczki prażonych ziaren czarnego sezamu
½ łyżeczki tymianku suszonego
½ łyżeczki majeranku suszonego
½ łyżeczki kminku mielonego
½ łyżeczki imbiru mielonego
¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
Pikantne purre z pokrzywą i czarnym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać bardzo drobno posiekane pokrzywę, por i czosnek, wsypać sezam, kminek, imbir oraz chilli. Składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie wsypać suszone zioła i wlać mleko. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 5 min.
Gorące ziemniaki pognieść, wlać gorącą zawartość garnka i ponownie pognieść. Dołożyć żółtka i energicznie wymieszać. Purre doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem.
Komentarze