Pikantne polędwiczki wieprzowe w panierce

4.5 (177 ocen)

Trochę bałam się że z tego delikatnego mięsa kotleciki wyjdą twarde i suche , na szczęście miła pomyłka , były przepyszne i soczyste , nie raz do nich wrócę :)

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
    2 jajka
    1 szklanka bułki tartej
    1/2 szklanki kaszy mannej
    Marynata:
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka przyprawy typu maggi
    1 łyżeczka chili
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka kopru suszonego
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    1/2 łyżeczki soli

    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Pikantne polędwiczki wieprzowe w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę kroimy w plastry ok 1,5 cm. delikatnie rozbijamy tłuczkiem . Składniki na marynatę łączymy zalewamy mięso odstawiamy na 2-3 godz do lodówki.
    Na patelni rozgrzewamy olej , obsmażamy polędwiczki. Parę sekund z obu stron. Zdejmujemy z patelni zmniejszamy ogień , panierujemy mięso w rozbełtanych jajkach oraz bułce tartej wymieszanej z kaszą manną. Smażymy na rumiano z obu stron.

Porady

Kotlecików o różnej wielkości z 1 polędwiczki wychodzi ok 10-12 sztuk Polędwiczki podałam z mizerią i gotowanymi , tłuczonymi ziemniakami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować