Pikantne plastry szynki w miodzie i keczupie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak przygotowana szynka doskonale sprawdzi się na obiad w gronie rodziny czy znajomych . Przygotowanie jej to w prawdzie dwa dni , ale to kilka chwil . A aromat , już przy jej pieczeniu znajduje zwolenników , a co dopiero smak - pyszności :)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg. szynki surowej wieprzowej
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka przyprawy do mięs
    1 łyżeczka soli czosnkowej
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    1/4 łyżeczki przyprawy Harissa
    5 łyżek miodu - u mnie lipowy
    7 łyżek keczupu pikantnego
    4 łyżki oleju
    Dodatkowo:
    naczynie do pieczenia
    zielenina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Pikantne plastry szynki w miodzie i keczupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantne plastry szynki w miodzie i keczupie 1. Mięso kroję w plastry , polewam olejem , posypuję przyprawą do mięs , solą czosnkową, czubrycą , przyprawą Harissa , nacieram , dodaję pokrojoną w pół plasterki cebule , pokrojony w plasterki czosnek , mieszam , nakrywam , odstawiam w chłodnym miejscu na noc . Na drugi dzień do mięsa dodaję płynny miód , keczup , mieszam , przekładam do naczynia do pieczenia , nakrywam , piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni . Piekarnik wyłączam , po ok. 15 minutach wyjmuje naczynie z mięsem , mięso nakładam na talerz , polewam sosem , dekoruje zieleniną .

Porady

Szynka doskonale smakuje z ziemniakami z wody lub kaszą np. gryczaną .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Miód Szynka Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować