Pikantne placuszki z kukurydzą, chili i kolendrą

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przepis zainspirowany programem Gordona Ramsaya "Ultimate Cookery Course".

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3/4 szklanki mąki przennej
    - 1 jajko
    - 2-5 łyżek mleka (ciasto ma mieć konsystencję gęstego kremu)
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżka oliwy
    - sól i pieprz

    Dodatki do ciasta:
    - 3 dymki
    - 1 czerwona papryczka chili
    - puszka kukurydzy
    - pęczek kolendry

    Dip:
    - jogurt naturalny lub jogurt grecki,
    - szczypiorek
    - sól pieprz

    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Pikantne placuszki z kukurydzą, chili i kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą aby osiągnąć gładką masę. (wystarczy pomieszać łyżką),


  • 2. Chili pozbawiamy pestek i kroimy na drobne kawałki. Kroimy jasno-zieloną część dymki na kawałki. Odsączamy kukurydzę. Kroimy kolendrę.
  • 3. Łączymy pokrojone warzywa z ciastem.
  • 4. Smażymy chwilę z dwóch stron na oleju i wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć.
  • 5. Mieszamy jogurt z pokrojonym szczypiorkiem.

    Voila!

Porady

Możemy użyć każdy inny dip, polecam jednak żeby był delikatny i łagodził ostrość chili z placuszków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Dymka Kolendra Kukurydza Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować