Pikantne placki z cukinii

5 (178 ocen)

  • 60 min

Moja rodzina je uwielbia, delikatna cukinia idealnie komponuje się z pikantnymi dodatkami.

  • 60 min

Składniki:

  • Duża cukinia,
    2 jajka,
    ćwiartka czerwonej cebuli,
    ząbek czosnku,
    sól, pieprz,
    olej do smażenia,
    mąka do zagęszczenia masy - pszenna plus ziemniaczana, można też dodać troszkę bułki tartej.
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Placki

Pikantne placki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczamy cukinię - ja z połowy obieram skórkę na reszcie warzywa ją zostawiam.
    Ścieramy cukinie na dużych oczkach , przekładamy na durszlak i solimy, aby puściła soki. Cebulę drobno siekamy, dodajemy odciśnięta cukinię, przeciśnięty czosnek oraz mąkę - tyle aby ciasto dało się formować w placuszki ale nie za dużo, bo wyjdą placki z mąki. Smażymy na złoto i podajemy z ulubionym sosem - ketchup, czosnkowy. Mogą te placki stanowić również dodatek do mięska

Porady

Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować