Pikantne pikle dyniowe

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja babcia podawała te pikle do mięsnych potraw.

Składniki:

  • ok. 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu dyni
    3-4 pomidory
    3 gruszki
    2 cytryny
    papryka chili
    łyżka ziaren gorczycy
    łyżka ziaren pieprzu
    1,5 szkl. octu 10-proc.
    łyżka imbiru
    30 dag cukru
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pikantne pikle dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny sparzamy i kroimy w plastry. Pomidory sparzamy i obieramy. Kroimy w ćwiartki. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Paprykę myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w cienkie paski.
  • 2. 125 ml octu zagotowujemy z cukrem i przyprawami. Wlewamy pozostały ocet i dodajemy warzywa i owoce. Dusimy ok. godziny. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Przykrywamy
    kocem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorczyca Gruszki Papryka Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować