Pikantne pieczone żeberka z bukietem warzyw

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pikantne pieczone żeberka i warzywa prosto z ogrodu, to smakowite danie obiadowe w piękny jesienny dzień.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 800 g żeberek wieprzowych ( cienki pasek )
    cebula
    4 ziemniaki
    marchewka
    2 cukinie
    ok. 200 g dyni
    olej rzepakowy
    przyprawa do gyrosa
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantne pieczone żeberka z bukietem warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bukiet warzyw 1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Umieścić w salaterce i dodać łyżkę oleju rzepakowego i łyżkę przyprawy do gyrosa. Porządnie natrzeć mięso przyprawą. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
    Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ziemniaki obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Obraną marchewkę pokroić w półplasterki. Cukinie pokroić tak samo. Dynie obrać i też pokroić. Wszystkie warzywa umieścić w salaterce. Dodać łyżkę oleju rzepakowego i łyżkę przyprawy do gyrosa. Dokładnie pomieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć żeberka. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 min.
    Smacznego.

Porady

Pasek żeberek powinien być dość cienki, żeby w ciągu 60 min. dobrze był upieczony, a warzywa nie rozpadły się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Żeberka Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować