Pikantne paszteciki z mięsnym farszem nie bez powodu zawsze mam ochotę piec jesienią. Rozgrzewają.Można przygotować ich więcej, a nawet zamrozić. Gdy doskwiera zimno, do piekarnika-podgrzać!
Pikantne paszteciki z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obrać, umyć, rozdrobnić lub zetrzeć na tarce.
2.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso mielone, przyprawy, podsmażyć. Dodać marchew, pastę ajvar, ćwierć szklanki wody, wymieszać, dusić pod przykryciem 20 minut ( co 5 minut przemieszać). Część płynu odparuje, resztę odlać.
3.Zawartość patelni przełożyć do blendera,zmiksować. Farsz odstawić w chłodne miejsce.
4.Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier, wymieszać, odstawić na 5 minut.
5.Mąkę, miękkie masło, ciepłą wodę, sól i śmietanę wymieszać w dużej misce. Dodać rozczyn drożdży, zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolać odrobinę ciepłej wody lub dosypać mąkę.
6.Miskę umyć w bardzo ciepłej wodzie, dokładnie osuszyć, oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć czystą, suchą ściereczką kuchenną. Odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
7.Ciasto podzielić na 4 części. Każdą porcję rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wycinać nożem prostokąty (dłuższy bok około 15 cm, krótszy 10 cm).
Komentarze