Pikantne paszteciki z mięsnym farszem

4.5 (148 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pikantne paszteciki z mięsnym farszem nie bez powodu zawsze mam ochotę piec jesienią. Rozgrzewają.Można przygotować ich więcej, a nawet zamrozić. Gdy doskwiera zimno, do piekarnika-podgrzać!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO DROżDżOWE::
    - mąka pszenna poznańska: 500 gramów
    - drożdże (świeże): 50 gramów
    - śmietana (18%): 4 łyżki
    - masło (miękkie): 2 łyżki
    - woda (ciepła,około 38-40 stopni C): 0.5 szklanki
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier (drobny/do wypieków): 1 łyżka
    FARSZ MIęSNO-WARZYWNY::
    - mięso mielone (wołowo-wieprzowe): 500 gramów
    - ajvar (pikantna pasta z papryki i bakłażanów): 1 łyżka
    - marchew (średniej wielkości): 2 sztuki
    - olej (rzepakowy): 3 łyżki
    - przyprawa do bigosu: 4 łyżki
    - majeranek: 1 łyżka
    - sól czosnkowa (opcjonalnie): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ajvar

Pikantne paszteciki z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obrać, umyć, rozdrobnić lub zetrzeć na tarce.
  • farsz mięsno-warzywny 2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso mielone, przyprawy, podsmażyć. Dodać marchew, pastę ajvar, ćwierć szklanki wody, wymieszać, dusić pod przykryciem 20 minut ( co 5 minut przemieszać). Część płynu odparuje, resztę odlać.
  • farsz mięsno-warzywny do pasztecików 3. Zawartość patelni przełożyć do blendera,zmiksować. Farsz odstawić w chłodne miejsce.
  • 4. Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier, wymieszać, odstawić na 5 minut.
  • 5. Mąkę, miękkie masło, ciepłą wodę, sól i śmietanę wymieszać w dużej misce. Dodać rozczyn drożdży, zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolać odrobinę ciepłej wody lub dosypać mąkę.
  • 6. Miskę umyć w bardzo ciepłej wodzie, dokładnie osuszyć, oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć czystą, suchą ściereczką kuchenną. Odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
  • 7. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą porcję rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wycinać nożem prostokąty (dłuższy bok około 15 cm, krótszy 10 cm).
  • 8. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 9. Na porcje ciasta nakładać farsz. Zawijać paszteciki, kłaść zawinięciem do blachy.
  • 10. Paszteciki piec 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.
  • 11. Paszteciki smakują wybornie z czerwonym barszczem lub zupą grzybową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mięso Mąka pszenna Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować