Pikantne paszteciki z mięsnym farszem

  • wyświetlono: 1424 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pikantne paszteciki z mięsnym farszem nie bez powodu zawsze mam ochotę piec jesienią. Rozgrzewają.Można przygotować ich więcej, a nawet zamrozić. Gdy doskwiera zimno, do piekarnika-podgrzać!

Neblina36
  • 20 porcje
  • Średni

Składniki

CIASTO DROżDżOWE::
- mąka pszenna poznańska: 500 gramów
- drożdże (świeże): 50 gramów
- śmietana (18%): 4 łyżki
- masło (miękkie): 2 łyżki
- woda (ciepła,około 38-40 stopni C): 0.5 szklanki
- sól: 1 łyżeczka
- cukier (drobny/do wypieków): 1 łyżka
FARSZ MIęSNO-WARZYWNY::
- mięso mielone (wołowo-wieprzowe): 500 gramów
- ajvar (pikantna pasta z papryki i bakłażanów): 1 łyżka
- marchew (średniej wielkości): 2 sztuki
- olej (rzepakowy): 3 łyżki
- przyprawa do bigosu: 4 łyżki
- majeranek: 1 łyżka
- sól czosnkowa (opcjonalnie): 0.5 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Pikantne paszteciki z mięsnym farszem

  • 1. Marchew obrać, umyć, rozdrobnić lub zetrzeć na tarce.
  • farsz mięsno-warzywny2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso mielone, przyprawy, podsmażyć. Dodać marchew, pastę ajvar, ćwierć szklanki wody, wymieszać, dusić pod przykryciem 20 minut ( co 5 minut przemieszać). Część płynu odparuje, resztę odlać.
  • farsz mięsno-warzywny do pasztecików3. Zawartość patelni przełożyć do blendera,zmiksować. Farsz odstawić w chłodne miejsce.
  • 4. Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier, wymieszać, odstawić na 5 minut.
  • 5. Mąkę, miękkie masło, ciepłą wodę, sól i śmietanę wymieszać w dużej misce. Dodać rozczyn drożdży, zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolać odrobinę ciepłej wody lub dosypać mąkę.
  • 6. Miskę umyć w bardzo ciepłej wodzie, dokładnie osuszyć, oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć czystą, suchą ściereczką kuchenną. Odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
  • 7. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą porcję rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wycinać nożem prostokąty (dłuższy bok około 15 cm, krótszy 10 cm).
  • 8. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 9. Na porcje ciasta nakładać farsz. Zawijać paszteciki, kłaść zawinięciem do blachy.
  • 10. Paszteciki piec 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.
  • 11. Paszteciki smakują wybornie z czerwonym barszczem lub zupą grzybową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimamięso mielonedrożdżekuchnia polskajesieńajvarmąka pszenna poznańskajesienne_danie

Komentarze

Podobne przepisy

rolada serowa

Dodane przez: oluś

Rolada serowa z mięsnym farszem

Wychodzi za pierwszym podejściem;)

Bułeczki z farszem mięsnym

Dodane przez: margaret65

Bułeczki z farszem mięsnym

Takie coś innego do barszczyku

Przekąska imprezowa

Dodane przez: Mysiunia

Panierowane pieczarki z mięsnym farszem

Pieczarki te zrobiłam na swoje...

Paszteciki z parówkami i farszem pieczarkowym

Dodane przez: MonaLiza

Paszteciki z parówkami i farszem pieczarkowym

Smaczna przekąska serwowana na...

Z pikantnym farszem

Dodane przez: RedakcjaPP

Z pikantnym farszem

Rozpoczynam studia na kierunku...

drożdżowe paszteciki z cebulą

Dodane przez: klementynka

drożdżowe paszteciki z cebulą

Paszteciki to obowiązkowa przekąska...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE