Pikantne pałki z kurczaka.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis na ostre i soczyste mięso z kurczaka.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 pałki z kurczaka (u mnie bez skóry),
    ziemniaki-ilość wedle upodobań,
    Na marynatę:
    łyżeczka przyprawy do mięs,
    łyżeczka papryki słodkiej,
    łyżeczka chilli- pieprz cayenne,
    pół łyżeczki pieprzu czarnego,
    pół łyżeczki imbiru w proszku,
    łyżeczka majeranku,
    2 ząbki czosnku,
    łyżka oleju,
    2 łyżki wody
    opcjonalnie sól
    Do ziemniaków:
    po szczypcie soli, czosnku granulowanego i tymianku.
    Ulubione warzywa jako dodatek.

Pikantne pałki z kurczaka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, natrzeć nimi mięso i odłożyć do lodówki na przynajmniej godzinę.
  • 2. Pałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • 3. Ziemniaki obrać i przekroić na połówki.
    Każdą połówkę oprószyć solą, czosnkiem i tymiankiem.
    Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym w luki pomiędzy pałkami.
  • 4. Mięso wraz z ziemniakami piec około godziny w temperaturze 190 stopni.
    Podawać z ulubionymi warzywami.

Komentarze

Podobne przepisy