Pikantne nozki po arabsku z salatka z kaszy kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Nozki marynujemy w oliwie,maggi,miodzie,tabasco,soli,pieprzu,pieprzu kajenskim(do smaku)czosnku granulowanym i przyprawie ras el hanout.Dobrze masujemy mieso i odstawiamy,najlepiej na noc ale minimum godzina tez starczy.
2)nozki przekladamy na blaszke wylozona papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 190-200C termoobieg, 30min.
3) w miedzyczasie kiedy nozki sie pieka, przygotowujemy kuskus wedlug instrukcji na opakowaniu.U mnie jest to zalanie 250g kuskusa 250mililitrami wrzacej,osolonej wody.Dodaje takze pieprzu,slodkiej papryki i platkow chili do smaku.(ostrosc wedlug waszego uznania). Odstawiam kuskus na 3 min do napecznienia,nastepnie zmierzwiam go widelcem,tak aby oddzielic ziarna od siebie,dodaje do goracego kuskusa lyzke masla i widelcem mieszam az caly sie nim pokryje.
4) do osobnej misci dodaje posiekana dymke oraz pomidorki przekrojone na pol.Dodaje do tego cieply kuskus,mieszam,by polaczyl sie i przegryzl smakami dymki i nasiaknal sokami z pomidorow.
5) Kiedy nozki sa gotowe po 30min, podaje ich porcje z obfita porcja kaszy,w ostatnim momencie obieram awokado,klade na talerzu,calosc skrapiam sokiem z limonki :)
smacznego!
Porady
radze awokado nie obierac zbyt wczesnie,bo zbrazowieje,ja obieram je na samym koncu :)
Komentarze