Pikantne nozki po arabsku z salatka z kaszy kuskus

4.5 (180 ocen)

  • 30 min

Pyszne polaczenie, egzotyczne smaki przy ktorych nie trzeba sie narobic:)

  • 30 min

Składniki:

  • na 4 osoby:
    1) 2-3 palki z kurczaka na osobe
    2) 250-300g kaszy kuskus (ja uzywam wersji bez gotowania)
    3) ok 300g pomidorkow cherry,ja uzylam roznych kolorow
    4) 2 duze cebulki dymki
    5) 2 dojrzale awokado
    6) 1 czubata lyzeczka przyprawy marokanskiej ras el hanout
    7) 2 lyzki oliwy z oliwek
    8) lyzka miodu
    9) sol,pieprz,pieprz kajenski,platki chili
    10) lyzka masla
    11) lyzka granulowanego czosnku
    12) lyzka maggi
    1) sok z 1 limonki lub polowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantne nozki po arabsku z salatka z kaszy kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Nozki marynujemy w oliwie,maggi,miodzie,tabasco,soli,pieprzu,pieprzu kajenskim(do smaku)czosnku granulowanym i przyprawie ras el hanout.Dobrze masujemy mieso i odstawiamy,najlepiej na noc ale minimum godzina tez starczy.

    2)nozki przekladamy na blaszke wylozona papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 190-200C termoobieg, 30min.

    3) w miedzyczasie kiedy nozki sie pieka, przygotowujemy kuskus wedlug instrukcji na opakowaniu.U mnie jest to zalanie 250g kuskusa 250mililitrami wrzacej,osolonej wody.Dodaje takze pieprzu,slodkiej papryki i platkow chili do smaku.(ostrosc wedlug waszego uznania). Odstawiam kuskus na 3 min do napecznienia,nastepnie zmierzwiam go widelcem,tak aby oddzielic ziarna od siebie,dodaje do goracego kuskusa lyzke masla i widelcem mieszam az caly sie nim pokryje.

    4) do osobnej misci dodaje posiekana dymke oraz pomidorki przekrojone na pol.Dodaje do tego cieply kuskus,mieszam,by polaczyl sie i przegryzl smakami dymki i nasiaknal sokami z pomidorow.

    5) Kiedy nozki sa gotowe po 30min, podaje ich porcje z obfita porcja kaszy,w ostatnim momencie obieram awokado,klade na talerzu,calosc skrapiam sokiem z limonki :)

    smacznego!

Porady

radze awokado nie obierac zbyt wczesnie,bo zbrazowieje,ja obieram je na samym koncu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować