Pikantne naleśniki zapiekane z mięsem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pikantne naleśniki zapiekane z mięsem wieprzowo-wołowym to sycące danie na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki
    1. 2 jajka
    2. 3/4 Szklanki mleka
    3. Szklanka mąki
    4. 1/4 Szklanki letniej wody
    5. Szczypta soli
    6. Szczypta cukru
    7. 2 łyżki oliwy

    Farsz
    1. 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    2. 1 mała cebula
    3. 1 ząbek czosnku
    4. 1/2 puszki kukurydzy
    5. 2 łyżki papryki słodkiej
    6. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    7. Szczypta soli
    8. Pieprz mielony
    9. 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli
    10. 1 opk Sera żółtego tartego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Ser

Pikantne naleśniki zapiekane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cienkie naleśniki 1. Naleśniki
    Łączymy składniki w misce dobrze mieszając, by nie było grudek. Odstawiamy na kilka minut, by mąka puściła gluten i naleśnik był cienki i elastyczny.
    Nagrzewam mocno patelnię bez tłuszczu, jak jest dostatecznie gorąca to zmniejszam płomień.
    Nalewam ciasto i "rozlewam" po patelni, by naleśnik był cieniutki.
    Smażę do ścięcia ciasta (nie muszą być rumiane).
  • Farsz do naleśników 2. Rozgrzewam patelnię, na odrobinie tłuszczu podsmażam cebulę i czosnek drobno posiekane. Po chwili dodaje mięso i smażę aż się zrumieni. Dodaję przyprawy, w tym paprykę i smażę jeszcze chwilę.
    Dodaję kukurydzę i przecier pomidorowy rozrobiony w odrobinie wody.
    Wszystko mieszamy. Gotowe. Można zawijać naleśniki.
  • Naleśnik zapieczony 3. Kładę naleśnik na desce. Na jego połowie kładę dość dużą porcję farszu mięsnego. Posypuję serem żółtym i zawijam zaczynając od strony z mięsem.
    Zawinięte naleśniki układam w brytwannie jeden obok drugiego. Posypuję je resztą sera. Dla ozdoby posypałam drobno pokrojonym porem i polałam odrobiną ketchupu.
    Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180st na około 10minut, tak, by ser się stopił.

    Smacznego.

Porady

Zamiast żółtego sera można użyć mozarella. Podawać z czymś orzeźwiającym jak sałatka coleslav lub jogurtowy sos miętowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować