Pikantne leczo z fasolą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Lekka, aromatyczna, warzywna potrawa. Bardzo dobrze komponuje się z kaszami, np. jaglaną. Można podawać także z pieczywem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na 3-4 porcje:

    900 ml passaty pomidorowej
    3 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    200 g szerokiej zielonej fasoli szparagowej
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 papryka zielona
    1 cukinia
    250 g pieczarek
    olej rzepakowy do podsmażenia pieczarek
    1-2 łyżki cukru
    przyprawy: sól, chilli, papryka wędzona, czarnuszka
    1-1,5 szklanki kaszy jaglanej do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Pikantne leczo z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa umyć i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • 2. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
  • 3. Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę i pieczarki. Następnie dodać warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu przez ok 10-15 minut.
  • 4. Wlać passatę, dodać przeciśnięty czosnek, cukier, przyprawy i dusić aż do miękkości warzyw. W razie potrzeby można dodać wody.
  • 5. Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem i ugotować w osolonej wodzie (proporcje 1:2). Podawać z leczo.

Porady

Tuż przed podaniem leczo można posypać świeżą bazylią lub oregano, będzie bardziej aromatyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować