Pikantne kotleciki drobiowe z cukinią

  • wyświetlono: 836 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Delikatne i wyraziste w smaku kotleciki z indyka z dodatkiem papryczki chili oraz cukinii, która dodaje im niezwykłej soczystości to jedna z moich ulubionych wersji mielonych. Kotleciki są lekkie, pożywne i bardzo aromatyczne. Będą idealnym i bardzo smacznym dodatkiem białkowym do naszego obiadu. Sprawdzą się świetnie także jako podstawa domowego burgera. Gorąco polecam! :)

Kasia Futka
  • 4 porcje
  • 35min
  • Łatwy

Składniki

- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 2 cebule szalotki
- 1 niewielka cukinia
- 1 papryczka chili
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka musztardy kremskiej
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- mąka orkiszowa (do obtoczenia)
- oliwa z oliwek (do smażenia)

Sposób przygotowania przepisu:

Pikantne kotleciki drobiowe z cukinią

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oliwie. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Odciśniętą cukinię dodajemy do zeszklonej cebulki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pokrojoną drobno papryczką chili i wszystko przez chwilę przesmażamy, a następnie studzimy.
  • 2. Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy musztardę, ketchup oraz jajko i dokładnie wyrabiamy masę (co sprawi, że kotlety będą się lepiej formować, a po usmażeniu zyskają jeszcze większej soczystości). Następnie dodajemy bułkę tartą, podsmażone warzywa, posiekaną bazylię oraz przyprawy i formujemy kotleciki.
  • 3. Uformowane kotleciki obtaczamy delikatnie w mące orkiszowej i smażymy je z obu stron na oliwie z oliwek na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Życzę smacznego! :)

Porady

Kotleciki świetnie smakują z puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką.