pikantne klopsiki z chorizo

0 (0 ocen)

  • 25 min

Oryginalne w smaku, pikantne klopsiki z hiszpańską kiełbasą to łatwe, a jednocześnie niebywale smaczne danie. Każdy kto spróbował moich klopsików prosił mnie o przepis i sekret. Sekretem jest dodatek wieprzowej pikantnej kiełbasy hiszpańskiej.

  • 25 min

Składniki:

  • - mięso mielone wołowo-wieprzowe : 500 g
    - czerstwe kajzerki : 2 sztuki
    - jajko ( duże) : 1 sztuka
    - pikantna kiełbasa chorizo : 140-160 g
    - prażona cebulka : 3-4 łyżki
    - sól : 1-2 łyżeczki
    - pieprz czarny mielony : 0,5-1 łyżeczka
    - ostra papryka w proszku : 0,5 łyżeczki
    - majeranek suszony : 3 łyżki
    - czosnek (obrany) : 3 ząbki

    ponadto :
    -olej rzepakowy do smażenia : 100 ml
    -bułka tarta : 0,5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantne klopsiki z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chorizo pikentne 1. Kajzerki namoczyć w mleku lub wodzie, osączyć. Chorizo pokroić w kostkę.
  • mięso z chorizo 2. Mięso wrzucić do robota kuchennego, dodać chorizo, kajzerki, prażoną cebulę, jajko, czosnek i przyprawy, zmiksować.
  • klopsiki z dodatkiem chorizo 3. Z masy mięsnej formować małe klopsiki, obtaczając je w bułce tartej.
  • klopsiki z hiszpańską kiełbasą 4. Na patelni rozgrzać olej, układać klopsiki. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.

Porady

Prażoną cebulę można zastąpić posiekaną, lekko podsmażoną cebulą. Chorizo można zastąpić inną wieprzową pikantną kiełbasą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować