Pikantne kąski drobiowe w boczku

0 (0 ocen)

Tak przyrządzone mięso można podać na obiad lub jako ciepłą przekąskę.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka (200 g)
    8 plastrów boczku wędzonego parzonego
    sól
    papryka ostra mielona
    papryka słodka mielona
    suszony czosnek mielony
    zioła prowansalskie mielone
    oliwa z czosnkiem i chili lub zwykła

Pikantne kąski drobiowe w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy i dzielimy na 8 części. Skrapiamy oliwą, oprószamy odrobiną soli (ostrożnie, bo na ogół boczek jest słony), papryką ostrą i słodką oraz mielonym suszonym czosnkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
  • 2. Każdy kawałek mięsa owijamy w plaster boczku, spinamy wykałaczkami i układamy w brytfance. Wierzch oprószamy mielonymi ziołami prowansalskimi. Pieczemy bez przykrycia 20 minut w temperaturze 150-160 stopni. Podajemy jako danie główne (2-3 porcje) lub jako ciepłą przekąskę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy