Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Wszyscy znamy tradycyjne gołąbki. Dziś zupełnie inne, pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco. Przygotowywałam je pierwszy raz i na pewno do nich wrócę! Uwielbiam soczewicę, daję poczucie sytości i jest idealna na chłodne dni. Pikanterii daniu nadaje papryczka chili!

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na farsz:
    ◦800 g czerwonej soczewicy
    ◦4 cebule
    ◦2 spore papryki (dowolny kolor)
    ◦1 papryczka chili
    ◦6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
    ◦1 jajko
    ◦2 łyżki kaszy manna
    ◦2 łyżki cząbru suszonego
    ◦2-3 łyżki oleju
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦2 kostki bulionu dowolnego


    Składniki na sos taco:
    ◦2 łyżki oleju
    ◦3 cebule
    ◦1 papryczka chili
    ◦1 łyżeczka mielonego kminku
    ◦1 łyżeczka kolendry
    ◦1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    ◦½ zielonej papryki
    ◦2 puszki pomidorów krojonych
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦cukier


    Dodatkowo:
    ◦1 łyżka sosu sojowego
    ◦¾ szklanki ciepłej wody
    ◦2 główki kapusty włoskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Sosy

Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco 1. Z kapusty włoskiej wycinamy głąb i blanszujemy liście we wrzątku przez ok. 5 minut. Wyjmujemy i odsączamy. Ścinamy u nasady nożem gruby nerw.

    Przygotowanie farszu:

    Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i podsmażamy. Papryki słodkie i chili myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Często mieszając smażymy wszystko. Soczewice przebieramy i płuczemy. 2 kostki bulionu rozpuszczamy w 6 szklankach ciepłej wody, zalewamy soczewicę i gotujemy bez przykrycia aż soczewica wchłonie cały bulion ok. 15-20 minut na małym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliła. Jak już soczewica się ugotuje dodajemy do niej podsmażoną cebule z papryką i cząber. Odstawiamy aby masa przestygła. Do masy dodajemy jajko, kaszę manna, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wyrabiamy.
  • Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco 2. Przygotowanie gołąbków:

    Kilka liści kapusty układamy na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać gołąbki. Na liść nakładamy farsz i zwijamy. Najpierw składamy boki do środka, a następnie zwijamy w rulon. Tak samo postępujemy z pozostałymi liśćmi kapusty. Zawinięte gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy je łyżką sosu sojowego rozrobionego w ¾ szklanki ciepłej wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekamy pod przykryciem ok. 1-1 ½ godziny.
  • Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco 3. Przygotowanie sosu taco:

    Cebulę, paprykę słodką i paprykę chili drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy papryki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy kminek, kolendrę i doprawiamy do smaku cukrem, sola i pieprzem.
    Pikantne gołąbki z soczewicy i papryki podajemy z sosem taco!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować