Pikantne bułeczki z chorizo

4.5 (193 ocen)

Bułeczki są niesamowicie smaczne, nie wiem jak smakują przestudzone bo rozeszły się w 5 minut jak były jeszcze cieplutkie ;) Polecam! Przepis pochodzi z książki "Na ostro".

Składniki:

  • łyżka oliwy z oliwek
    8 centymetrowych kawałków chorizo
    łyżeczka posiekanej suszonej papryki chilli
    pół łyżeczki wędzonej pikantnej papryki

    bułeczki:

    łyżeczka suchych drożdży
    pół łyżeczki cukru
    250 ml ciepłej wody
    350 g mąki pszennej (użyłam połowę pełnoziarnistej)
    3/4 łyżeczki soli morskiej
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Bułki Przystawki Przekąski

Pikantne bułeczki z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przekrojone na pół kawałki kiełbasy.

    Dodajemy suszoną i wędzoną paprykę i jeszcze chwilę podsmażamy.

    Odcedzamy tłuszcz i zostawiamy na później.

    Kiełbaski odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. W małej miseczce mieszamy drożdże z cukrem i zalewamy 90 ml ciepłej wody.

    Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  • 3. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy do niej mieszankę z drożdżami oraz resztę wody.

    Wyrabiamy ciasto przez 5 minut po czym dolewamy do niego tłuszcz z kiełbasek i wyrabiamy kolejne 5 minut.
  • Pikantne bułeczki z chorizo 4. Ciasto dzielimy na 8 części i formujemy kule.

    W każdą wciskamy po 2 kawałeczki kiełbasy i ponownie formujemy kule.
  • Pikantne bułeczki z chorizo 5. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy oliwą.

    Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

    Pieczemy około 20 minut w 220 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Chorizo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować