1-1.5 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
4 korzenie pietruszki,
2 małe marchewki,
5-6 łyżek czerwonej soczewicy,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
pół małej cukinii,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
gałązka selera naciowego,
3-4 czubate łyżeczki curry,
kilka łyżek natki pietruszki lub kolendry,
100 g ugotowanego ryżu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili
Pikantna zupa z pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drobno posiekać cebulę, czosnek i seler naciowy. Cukinię pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszki w plastry. Na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażyć warzywa, a kiedy się zeszklą, dodać curry. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze minutę. Zalać całość bulionem, doprawić, gotować na małym ogniu do miękkości warzyw (ok. 20 minut). W połowie gotowania dodać soczewicę. Gdy jarzyny będą miękkie, dodać koncentrat, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Do miseczek nałożyć porcję ryżu, zalać zupą i posypać natką pietruszki lub kolendry.
Komentarze