Pikantna zupa z pietruszki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszna zupa pełna jarzyn

  • 45 min

Składniki:

  • 1-1.5 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
    4 korzenie pietruszki,
    2 małe marchewki,
    5-6 łyżek czerwonej soczewicy,
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    pół małej cukinii,
    duża cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    gałązka selera naciowego,
    3-4 czubate łyżeczki curry,
    kilka łyżek natki pietruszki lub kolendry,
    100 g ugotowanego ryżu,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili

Pikantna zupa z pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobno posiekać cebulę, czosnek i seler naciowy. Cukinię pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszki w plastry. Na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażyć warzywa, a kiedy się zeszklą, dodać curry. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze minutę. Zalać całość bulionem, doprawić, gotować na małym ogniu do miękkości warzyw (ok. 20 minut). W połowie gotowania dodać soczewicę. Gdy jarzyny będą miękkie, dodać koncentrat, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Do miseczek nałożyć porcję ryżu, zalać zupą i posypać natką pietruszki lub kolendry.

Komentarze

Podobne przepisy