Pikantna zupa z marchewką i soczewicą

0 (0 ocen)

To pikantna, rozgrzewająca zupa. Jest idealna kiedy na dworze robi się chłodno, bo wtedy warto pomyśleć o przygotowaniu rozgrzewającej zupy. Poza tym zupa zawiera soczewicę, którą warto włączyć do swojej diety.

Składniki:

  • 3-4 marchewki
    1 puszka czerwonej soczewicy (moja miała 310g)
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    750 ml bulionu
    1-2 ząbki czosnku
    Mielona ostra papryka, bazylia
    Sól, pieprz
    Oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna zupa z marchewką i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w pióra, wrzucamy na patelnię z łyżką oliwy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy do zarumienienia. Marchewki obieramy i kroimy je na cienkie plasterki. Dorzucamy do cebuli. Paprykę kroimy w niewielkie paski i również dodajemy na patelnię. Warzywa podlewamy odrobiną wody i dusimy do momentu, aż marchewka i papryka zmiękną. Wówczas doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i bazylią.
    W międzyczasie zagotowujemy bulion, dodajemy do niego odsączoną soczewicę i warzywa z patelni. Wszystko mieszamy i chwilę gotujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona papryka Marchewka Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować