Pikantna zupa z kurczaka jest moją ulubioną zupą. Idealnie nadaje się na jesienne i zimowe wieczory. Zupa została wyróżniona w konkursie ,,skrzydełko czy nóżka" :)
40 min
Składniki:
1 opakowanie podudzi z kurczaka
1 puszka pomidorów
1 puszka ananasa
1 l wody
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
wegeta, sól, pieprz, ostra papryczka w proszku, świeży koperek, 1 łyżka majeranku
Grzanki:
masło
3 kromki chleba/weki
przyprawa do masła
Pikantna zupa z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, obieramy ze skóry, wkładamy do garnka razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez ok 30 minut. Gdy rosołek trochę przestygnie, wyciągamy podudzia z kurczaka i obieramy z mięsa. Mięso kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę, podsmażamy na masełku (nie może zbrązowieć!), dodajemy odrobinę soli, a na sam koniec przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy ok 1 minuty.
2.Rosół stawiamy na ogniu, dodajemy puszkę pomidorów krojonych, puszkę ananasa krojonego i cebulę podsmażoną z czosnkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, wegetą, ostrą papryczką, majerankiem i świeżym koperkiem. Gotujemy przez ok 10 minut. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień.
Grzanki:
Kromki smarujemy masłem z obu stron, posypujemy przyprawą do masła i smażymy na patelni grillowej.
SMACZNEGO!
Komentarze