Sycąca zupa warzywna z dodatkiem mięsa mielonego i dużą ilością warzyw. Doprawiona na ostro zmieloną papryką o smaku ostrym. Typowo jesienna zupa, pożywna.
40 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
½ kg mięsa mielonego
3 duże pomidory
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka mieszanki warzyw- marchew, kukurydza, zielona fasolka
Sól, pieprz, pikantna mielona czerwona papryka, majeranek
½ szklanki fasoli Jaś
2 łyżki oleju
Natka pietruszki do dekoracji
Ser żółty do posypania zupy - starty lub krojony w cienkie paski
Pikantna zupa warzywna z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: olej podgrzać na patelni, dodać mielone mięso, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę – smażyć do miękkości mięsa. Fasolę na noc zalać 1 szklanką wody, na drugi dzień ugotować z dodatkiem soli do smaku i majeranku – po ugotowaniu zmiksować. Pomidory obrać ze skórki, zalać 1 szklanką wody, rozgotować, zmiksować. Do większego garnka wlać pomidory, zmiksowaną fasolkę, osączoną czerwoną fasolkę i warzywa z puszki – zagotować. Dodać mielone mięso, przyprawy, uzupełnić zupę przegotowaną wodą – by zupy było około 2 l. Całość zagotować i krótko gotować. Zupę podawać z paskami żółtego sera. Udekorować natką pietruszki przed podaniem.
Porady
1. do zupy można dodać gotową zupę grochową z torebki.
Komentarze