Pikantna zupa w stylu azjatyckim

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Zupa jest pełna smaków, bardzo gęsta i pożywna, a bez mięsa i jedynie z odrobiną tłuszczu w postaci oleju arachidowego.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1,5l bulionu warzywnego
    20 g grzybów mun
    5-6 pieczarek
    świeży imbir /kawałek wielkości kciuka/
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki oleju arachidowego
    2 średnie marchewki
    1 strączek ostrej, żółtej papryczki
    1 strączek ostrej, czerwonej papryczki
    2 płaty prasowanych glonów nori
    sos sojowy
    sos rybny
    pęczek szczypiorku
    garść sezamu
    100g kiełków /soczewicy i fasoli/
    100g makaronu sojowego/ryżowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna zupa w stylu azjatyckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybu mun zalewamy wrzątkiem. Gdy zmiękną, tniemy w cienkie paseczki. Pieczarki oczyszczamy i tniemy w plasterki. Imbir obieramy i tniemy w cieniutkie słupki. Ząbek czosnku rozgniatamy na miazgę nożem, dodając odrobinę soli. Papryki myjemy, pozbawiamy pestek i tniemy w drobne słupki. Marchewkę myjemy, obieramy i również tniemy w cienkie paski. Makron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zmięknięcia.
    W garnku rozgrzewamy olej arachidowy i wrzucamy imbir, czosnek i papryczki. Dodajemy grzyby mun i pieczarki. Smażymy całość przez 1 minutę. Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy marchewkę i pokrojone w plasterki glony – gotujemy dwie minuty. Doprawiamy sosem sojowym i rybnym /ilość według upodobań/.
    Odcedzamy makaron, nakładamy porcję do każdej miski i zalewamy zupą. nakładamy na wierzch porcję kiełków, posypujemy siekanym szczypiorkiem i sezamem uprażonym wcześniej na suchej patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować