Pikantna zupa w stylu azjatyckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzybu mun zalewamy wrzątkiem. Gdy zmiękną, tniemy w cienkie paseczki. Pieczarki oczyszczamy i tniemy w plasterki. Imbir obieramy i tniemy w cieniutkie słupki. Ząbek czosnku rozgniatamy na miazgę nożem, dodając odrobinę soli. Papryki myjemy, pozbawiamy pestek i tniemy w drobne słupki. Marchewkę myjemy, obieramy i również tniemy w cienkie paski. Makron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zmięknięcia.
W garnku rozgrzewamy olej arachidowy i wrzucamy imbir, czosnek i papryczki. Dodajemy grzyby mun i pieczarki. Smażymy całość przez 1 minutę. Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy marchewkę i pokrojone w plasterki glony – gotujemy dwie minuty. Doprawiamy sosem sojowym i rybnym /ilość według upodobań/.
Odcedzamy makaron, nakładamy porcję do każdej miski i zalewamy zupą. nakładamy na wierzch porcję kiełków, posypujemy siekanym szczypiorkiem i sezamem uprażonym wcześniej na suchej patelni.
Komentarze