Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą

0 (0 ocen)

Bardzo pikantna, gęsta, z dużą ilością warzyw, zupełnie odmieniona pomidorowa. Aromatyczny kmin rzymski i kolendra dopełniają całości.

Składniki:

  • pomidory bez skóry - 1 puszka
    czerwona soczewica - 6 łyżek
    papryczka chili – ½ szt.
    cebula - 1 szt.
    czosnek - 3 ząbki
    marchewka - 2 szt.
    pietruszka – 1 szt.
    seler – ¼ szt.
    oliwa – 3 łyżki
    domowy bulion drobiowy - 4 szk.
    cukier – 1 łyżeczka
    sól morska – do smaku
    kmin rzymski - ½ łyżeczki
    nasiona kolendry – ½ łyżeczki
    posiekana natka pietruszki do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą 1. Wszystkie warzywa, obrane i umyte, pokrój w dość drobną kostkę.
  • 2. Do garnka wlej olej, podgrzej i dodaj lekko utłuczone w moździerzu nasiona kminu rzymskiego i kolendry, mieszając podgrzewaj przez moment.
  • Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą 3. Dodaj posiekaną cebulę i łyżeczkę cukru. Mieszając smaż bez zrumienienia. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekana papryczkę chili. Po chwili dodaj pozostałe warzywa i duś pod przykryciem, aż zmiękną. W razie potrzeby dolej kilka łyżek bulionu.
  • 4. Soczewicę bardzo dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, kilka razy ją zmieniając.
  • Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą 5. Pomidory rozdrobnij widelcem i wraz z zalewą przełóż do garnka. Dodaj soczewicę, wlej pozostały bulion, dopraw do smaku solą, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kumin (kmin rzymski) Pomidor Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować