Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa, obrane i umyte, pokrój w dość drobną kostkę.
2.Do garnka wlej olej, podgrzej i dodaj lekko utłuczone w moździerzu nasiona kminu rzymskiego i kolendry, mieszając podgrzewaj przez moment.
3.Dodaj posiekaną cebulę i łyżeczkę cukru. Mieszając smaż bez zrumienienia. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekana papryczkę chili. Po chwili dodaj pozostałe warzywa i duś pod przykryciem, aż zmiękną. W razie potrzeby dolej kilka łyżek bulionu.
4.Soczewicę bardzo dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, kilka razy ją zmieniając.
5.Pomidory rozdrobnij widelcem i wraz z zalewą przełóż do garnka. Dodaj soczewicę, wlej pozostały bulion, dopraw do smaku solą, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Komentarze