Pikantna zupa pomidorowa z ryżem i czerwoną papryką

4.5 (171 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zupa pomidorowa to tradycja polskiej kuchni. Każdy ma swój typ tej zupy oraz serwowanych z nią dodatków. Jedni kochają ją jeść z ryżem, a inni z makaronem lub ziemniakami. Moja propozycja to pikantna zupa pomidorowa z dodatkiem ryżu, czerwonej papryki, suszonej cebulki i pieprzu cayenne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 1,5 litra wywaru drobiowo - warzywnego
    - 400 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
    - 1 czerwona cebula
    - 2 duże marchewki
    - 2 czerwone papryki
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżeczki suszonej cebulki
    - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    - 2 - 3 łyżki śmietany
    - 100 g ryżu
    - oliwa z oliwek (do smażenia)

    DO SMAKU:
    - słodki sos sojowy
    - słodka papryka mielona
    - lubczyk
    - rozmaryn
    - pieprz cayenne
    - pieprz czarny
    - listek laurowy
    - ziele angielskie
    - cukier brzozowy
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Pikantna zupa pomidorowa z ryżem i czerwoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Na początku przygotowujemy wywar z włoszczyzny oraz części kurczaka z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego i szczypty lubczyku. Wywar możemy przygotować dzień wcześniej.
  • 2 2. Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, a na oliwie z oliwek szklimy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulkę. Gdy ta się zeszkli, dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę razem przesmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy także drobno pokrojone ząbki czosnku, a następnie odstawiamy na chwilę zawartość patelni.
  • 3 3. Marchewki kroimy w krążki i podsmażamy je delikatnie na oliwie z oliwek, dzięki czemu wydobędziemy z nich więcej smaku.
  • 4 4. Do wywaru dodajemy przecier oraz koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Następnie dodajemy podsmażone warzywa oraz przyprawy: lubczyk, rozmaryn, słodką paprykę i suszoną cebulkę. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości przez marchewkę.
    Na koniec zupę doprawiamy pieprzem czarnym oraz cayenne (ilość wedle upodobań), szczyptą cukru brzozowego, słodkim sosem sojowym i solą. Całość zabielamy śmietaną, uprzednio zahartowaną chochelką gorącej zupy, dodajemy ryż, ponownie zagotowujemy i gotowe!

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować