Pikantna zupa paprykowa

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca zupa paprykowa ostra. Idealna na zimowy obiad. Zrobiłam ją z piersią z kurczaka i dodałam liście szpinaku które mi zalegały w lodówce. Wyszło pyszne, lekkie rozgrzewające danie.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka

    1 cebula

    1 kawałek por biała część

    2 papryki czerwone

    1 papryczka chili

    2 marchewki

    100 g szpinaku świeżego

    sól, pieprz

    1 łyżeczka papryki wędzonej

    1 łyżka koncentratu pomidorowego

    100 ml mleczka kokosowego

    1 łyżeczka curry

    1/2 łyżeczki kurkumy

    2 litry bulionu drobiowego

    natka pietruszki

    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna zupa paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroję w kostkę. Przekładam do miseczki, dodaję kurkumę, paprykę wędzoną, curry,koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Mieszam i odstawiam na 30 minut. W tym czasie przygotowuję warzywa. Marchewkę obieram i kroję w krążki, cebulę i por drobno. Paprykę w kostkę. Na oleju przesmażam cebulę i por, dodaję marchewkę, paprykę, chili i chwilę smażę całość. Wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Przesmażam kurczaka na patelni osobno. Dodaję do zupy pod koniec gotowania. Wlewam mleczko kokosowe, i chwilę jeszcze gotuję. Na końcu dodaję liście szpinaku, mieszam i już nie gotuję zupy. Szpinak zwiędnie od razu. Doprawiam według uznania jeszcze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Marchewka Pierś z kurczaka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować