-4 udka z kurczaka
-6 dużych marchewek
-1 l soku pomidorowego
-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-1 pęczek włoszczyny (z natką selera i pietruszki)
-2 ząbki czosnku
-4 ziarna ziela angielskiego
-4 liście laurowe
-7 ziarenek pieprzu
-250 g śmietany 18%
-około 1/2-1 łyżka papryki ostrej (w zależności od upodobań)
-około 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
-około 1 łyżeczka cukru
-pieprz
-3,5 l wody
Pikantna zupa marchewkowo-pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wrzucamy umyte udka z kurczaka i wlewamy wodę. Gotujemy, gdy mięso się wyszumuje zdejmujemy pianę. Wrzucamy obraną i umytą włoszczynę z natką, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut.
2.Po tym czasie wyławiamy włoszczyznę. Wrzucamy pokrojoną w grube plastry marchew.
3.Wlewamy sok pomidorowy, dodajemy koncentrat, przyprawę uniwersalną, paprykę ostrą, cukier i pieprz. Dokładnie mieszamy. Gotujemy do miękkości marchewki (około 15 minut). Śmietanę hartujemy mieszając ją w osobnej misce, w 1 łyżce wazowej zupy. Stopniowo, ciągle mieszając wlewamy do garnka. Zupę w razie potrzeby doprawiamy jeszcze przyprawą uniwersalną, pieprzem i cukrem. Smacznego!
Komentarze