Pikantna Zupa Kukurydziana

4.5 (146 ocen)

  • 45 min

Pikantna Zupa Kukurydziana ozdobiona bazylią jest smaczna i zdrowa, dlatego też częściej powinna gościć na naszych stołach.

  • 45 min

Składniki:

  • * 3/4 litra rosołu
    * 1 puszka kukurydzy (285g)
    * 1 mały por
    * 2 łyżki masła
    * 2 łyżki mąki
    * 1-2 strączki czerwonej papryczki chili
    * 2 małe pomidory
    * 1/2 szklanki śmietany
    * 1-2 łyżeczki cukru
    * kilka gałązek świeżej bazylii ( świeże listki można zastąpić odrobiną suszonej)
    * sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna zupa kukurydziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por umyć, pokroić w krążki. Masło rozgrzać w rondlu, dodać por, przeszklić, oprószyć mąką. Po chwili zalać rosołem, dodać osączoną kukurydzę i gotować na niezbyt dużym ogniu 10 minut.
  • 2. Chili umyć, oczyścić z pestek, drobno pokroić. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ósemki.
  • 3. Pomidory i chili dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Zupę zaprawić śmietaną, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Listki bazylii umyć, pokroić, dodać do zupy tuż przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować