Pikantna zupa krem z dyni z grzankami i pestkami słonecznika

4.5 (173 ocen)

  • 40 min

Jesień - sezon na dynie. Dla miłośników wyrazistych, pikantnych smaków proponuję zupę krem z curry i chili. Cudownie rozgrzewa i dodaje energii w ponure jesienne dni.

  • 40 min

Składniki:

  • Pół średniej wielkości dyni
    3 ziemniaki
    1 marchewka
    3 ząbki czosnku
    curry
    przyprawa chili
    kurkuma
    świeży tymianek
    2 kromki czerstwego pieczywa
    2 łyżki ziaren słonecznika
    bulion warzywny
    ser żółty
    sól
    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa z dyni

Pikantna zupa krem z dyni z grzankami i pestkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z dyni 1. Dynię obieramy ze skóry, pozbawiamy części z pestkami i kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plastry a ziemniaki w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy dynię wraz z ziemniakami i marchewką, Do warzyw dodajemy łyżeczkę curry, pół łyżeczki chili , szczyptę kurkumy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy ok. 10 minut i dodajemy do gotującego się bulionu warzywnego. Kilka gałązek świeżego tymianku rozrywamy w rękach i wrzucamy do zupy. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą.
    Ściągamy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Na suchej patelni podpiekamy chleb pokrojony w kosteczkę oraz ziarna słonecznika. Wykładamy nasz krem do miseczek, posypujemy grzankami i słonecznikiem oraz startym żółtym serem. Dekorujemy gałązką świeżego tymianku.

Porady

Odrobina kurkumy nada pięknego koloru naszej zupie a świeży tymianek cudownie wzbogaci jej smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować