Zup grzybowych jadam wiele, tą wyróżnia to że jest ostra i porządnie grzeje. Grzyby już się pokazały, może i ten rok obrodzi, w te aromatyczne cuda natury.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 litr bulionu warzywno- mięsnego
30 dag. grzybów leśnych
1 cebula
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany ukwaszonej
1 łyżka mąki
2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem
1/2 łyżeczki przyprawy Harissa
2 papryczki ostre
2 listki laurowe
sól i pieprz do smaku
szczypiorek do posypania wedle uznania
Pikantna zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i grzyby kroję, podsmażam na maśle, zalewam bulionem, dodaje listki laurowe, pokrojoną papryczkę bez ziaren, suszone pomidory, gotuję ok. 20 minut. Po tym czasie zupę zaprawiam zmieszaną mąką ze śmietaną, mieszam, doprowadzam do zagotowania, przyprawiam pozostałymi przyprawami. Podaję z makaronem, posypaną szczypiorkiem.
Komentarze