Pikantna zapiekanka

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cudownie rozgrzewająca i syta potrawa może sama stanowić pyszny obiad, polecam :)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 laski kiełbasy wiejskiej
    2 parówki
    3 kawałki papryki marynowanej
    papryczka chilli
    cebula
    łyżka oleju

    Sos:

    pół litra rosołu
    dymka
    ząbek czosnku
    pół łyżeczki ostrej papryki
    2 łyżki mąki
    3 łyżki śmietany
    3 łyżki startego sera żółtego
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Pikantna zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy obrane ziemniaki.

    Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulkę, pokrojoną kiełbasę i parówki.

    Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną paprykę i papryczkę chilli.
  • 2. Przygotowujemy sos.

    Do rosołu dodajemy przeciśnięta przez praskę dymkę, ząbek czosnku oraz zmieloną paprykę.

    Zagotowujemy całość i zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę pokrojonych ziemniaków, na to warstwę kiełbaski z papryką i tak do wyczerpania składników.

    Wszystko zalewamy sosem i posypujemy serem i szczyptą pieprzu.

    Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować