Pikantna tołpyga

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tołpyga to ryba, która smakiem przypomina karpia. Jest prosta w przygotowaniu, a pikantna panierka dodaje jej charakteru.

  • 30 min

Składniki:

  • -1 płat tołpygi (ok 0,5 kg)
    -2 jaja
    -2 łyżki przyprawy do ryb
    -5-6 łyżek bułki tartej
    -1/2 łyżeczki papryki ostrej
    -olej do smażenia

Pikantna tołpyga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tołpygę myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Dokładnie nacieramy przyprawą do ryb i odstawiamy na 10 min.
  • 2. Bułkę tartą mieszamy z ostrą papryką. Rybę maczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na rumiano po ok 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy