Macerowana na ostro szynka, gotowana z anyżem, korą cynamonu będzie świetnym dodatkiem i smakołykiem na świąteczny stół. Szyneczka jest bardzo krucha, ale zwarta, można ją bez problemu kroić w plastry.
Pikantna szynka domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę umyj i osusz. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy. Dodaj melasę, jeśli nie jest za płynna możesz ją delikatnie ogrzać. Szynkę natrzyj przyprawami. Włóż do miski, zamknij i wstaw na 2 dni do lodówki.
2.Do dużego garnka wlej wodę, wrzuć wszystkie przyprawy, zagotuj, włóż szynkę. Wody musi być tyle, by przykrywała całkowicie mięso. Gotuj na wolnym ogniu 3 godziny. Wyłącz palnik a szynkę pozostaw w wodzie do całkowitego ostygnięcia. Krój ją na zimno.
Komentarze