Pikantna szynka domowa

0 (0 ocen)

Macerowana na ostro szynka, gotowana z anyżem, korą cynamonu będzie świetnym dodatkiem i smakołykiem na świąteczny stół. Szyneczka jest bardzo krucha, ale zwarta, można ją bez problemu kroić w plastry.

Składniki:

  • 1,1 kg surowej szynki wieprzowej
    2 łyżeczki soli peklowej
    2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    2 -3 łyżki melasy

    Zalewa:
    ok. 2-3 l wody
    2 ząbki czosnku
    3-4 ziela angielskie
    1 anyż
    1 kora cynamonu
    sól

Pikantna szynka domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka w przyprawach 1. Szynkę umyj i osusz. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy. Dodaj melasę, jeśli nie jest za płynna możesz ją delikatnie ogrzać. Szynkę natrzyj przyprawami. Włóż do miski, zamknij i wstaw na 2 dni do lodówki.
  • 2. Do dużego garnka wlej wodę, wrzuć wszystkie przyprawy, zagotuj, włóż szynkę. Wody musi być tyle, by przykrywała całkowicie mięso. Gotuj na wolnym ogniu 3 godziny. Wyłącz palnik a szynkę pozostaw w wodzie do całkowitego ostygnięcia. Krój ją na zimno.

Komentarze

Podobne przepisy