Pikantna surówka z pomarańczą

0 (0 ocen)

Surówka z marchewki, rzodkiewki i pomarańczy doprawiona musztardą.

Składniki:

  • 2 duże marchewki
    1 pęczek rzodkiewek
    1 pomarańcza
    1 pęczek natki pietruszki
    sok z 1/2 cytryny
    3 łyżki oliwy
    1 łyżeczka miodu
    2 łyżeczki musztrady sarepskiej
    pieprz biały mielony do smaku
    sól do smaku

Pikantna surówka z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantna surówka z pomarańczą 1. Marchewki obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Z rzodkiewek odciąć liście - zetrzeć podobnie jak marchewkę. Pomarańczę obrać i pokroić na małe cząstki. Warzywa i pomarańczę wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę, miód i musztardę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Odstawić do "przegryzienia".

Porady

Musztardę sarepską można zastąpić łagodniejszą - stołową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy