Pikantna surówka z czerwonej kapusty

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Uwielbiam jeść mięsa, ale one wymagają też wymagają pysznych dodatków. Ta surówka jest przyjemnie chrupiąca, orzeźwiająca , nie wymaga wielu składników i długich przygotowań w kuchni.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • sos:
    sok z połowy cytryny
    5 łyżek oleju rzepakowego
    1 łyżka miodu
    sól, pieprz

    500g czerwonej kapusty
    3 duże jabłka
    4 łyżki chrzanu

Pikantna surówka z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z wierzchniej warstwy liści, kroimy. Pokrojoną kapustę płuczemy w zimniej wodzie, odsączamy nadmiar wody.
  • 2. Do miski z odsączona kapustą ścieramy jabłka, dodajemy chrzan . Mieszamy.
    Całość zalewamy sosem - mieszamy i doprawiamy do smaku

Porady

Taką surówkę oprócz przystrojenia zieleniną warto posypać uprażonymi i ziarnami dyni, orzechów np. włoskich, pekan,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy