Pikantna sałatka z cukinii i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć, pokroić na plastry grubości 3 mm.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paseczki grubości 1 cm.
Paprykę i cukinię przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana sałatka, dodać sól i dokładnie wymieszać.
Następnie obrać marchewki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki.
Marchew, cebulę dodać do garnka wymieszać i pozostawić ok. 1/2 godziny, aby warzywa puściły sok.
Do składników sałatki dodać pokrojone papryczki chili, chili w proszku, cukier, olej i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować sałatkę ok. 15 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Po zakończeniu gotowania dodać do sałatki czosnek, przeciśnięty przez praskę.
Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 2-3 liście selera. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty.
Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem.
Komentarze