Lubię potrawy, które nie wymagają wiele czasu na przygotowanie. Taką potrawą jest właśnie ta fasolka. Jest to danie szybkie, smaczne i sycące, a miłośnicy ostrych smaków będą zachwyceni.
40 min
Dla 6 osób
Składniki:
1) puszka czerwonej fasoli
2) puszka białej fasoli
3) pojedyncza pierś z kurczaka
4) 200 g kiełbasy
5) puszka pomidorów krojonych
6) 300 ml bulionu warzywnego
7) papryka czerwona
8) papryka żółta
9) 2 średnie cebule
10) 3 ząbki czosnku
11) chili
12) sól, pieprz czarny
13) 2 liście laurowe
14) przyprawa do gyrosa
15) olej
16) natka pietruszki
Pikantna potrawka z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy w grubą kostkę i oprószamy solą, pieprzem, przyprawą do grosa i chili.
2.Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z kawałkami kurczaka.
3.Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do kurczaka i chwilę smażymy.
4.Paprykę kroimy w grubą kostkę.
5.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kawałki papryki. Następnie dodajemy pomidory bulion, osączoną z zalewy fasolę i liście laurowe i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Wszystko gotujemy 10 minut, po tym czasie dodajemy kurczaka i kiełbasę z cebulką i gotujemy kolejne 10 minut.
Komentarze